SAFEPEER-rss

10.02.2012.
 
 
 Strona startowa 
Uwaga na fa³szywe strony Fotka.pl z wirusem
Utwórz PDF Drukuj Poleæ znajomemu
14.11.2007.
Od kilku godzin polscy internauci otrzymuj± e-maile, których nadawcy podszywaj± siê pod serwis Fotka.pl. Odbiorcy zachêcani s± do odwiedzenia strony do z³udzenia przypominaj±cej wspomniany serwis, a zawieraj±cej wiadomo¶æ od pewnego "sexy" u¿ytkownika.

 

---REKLAMA---


Po wej¶ciu na podrobion± pod serwis Fotka.pl stronê odwiedzaj±cemu ukazuje siê profil u¿ytkownika Sexy25 oraz ostrze¿enie, i¿ jego przegl±darka ma wy³±czon± obs³ug± Flash i by poprawnie dzia³a³y niektóre opcje serwisu Fotka.pl nale¿y pobraæ i zainstalowaæ Flash_Player w wersji 9.0.47.

W rzeczywisto¶ci plik, do którego kieruje odno¶nik z powy¿szego ostrze¿enia, to wirus! - informuje Rafa³ Agnieszczak, w³a¶ciciel Fotka.pl, na blogu tego serwisu i radzi by nie stosowaæ siê do zaleceñ komunikatu podrobionej strony.

Adres do fa³szywej strony z wirusem mo¿e zmyliæ wielu pocz±tkuj±cych internautów. Zaczyna siê on od znajomego u¿ytkownikom Fotka.pl ci±gu znaków, jednak dalsza jego czê¶æ - po domenie .pl - powinna ju¿ wzbudziæ podejrzenia:

http://www3.fotka.pl.cookie7996.kdiwr5.hk/(uciete)

Fa³szywa strona z podrobionym serwisem Fotka.pl nadal dzia³a. Poni¿ej zrzut ekranu próby oszustwa i zachêty do pobrania wirusa:

fa³szywa strona fotka.pl

LinkScanner - darmowe narzêdzie internetowe, które pozwala nam sprawdziæ, czy pod wybranym adresem nie znajduj± siê jakie¶ niebezpieczne niespodzianki - informuje o istnieniu z³o¶liwego oprogramowania. Warto korzystaæ z tego typu narzêdzi, na przyk³ad w takich przypadkach jak opisany powy¿ej.

 


¿ród³o - di.com

 


Zmieniony ( 14.02.2008. )
 
« poprzedni artyku³   nastêpny artyku³ »

 
 
Top! Top!